25-11-2014 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers aan de Japanse Mie Universiteit hebben een nieuwe biobrandstof ontwikkeld. Ze gebruiken oneetbare sinaasappels en afvalresten die overblijven bij de productie van sinaasappelsap.

Volgens Yutaka Tamaru, bioengineering-professor aan de Mie Universiteit, heeft de sinaasappelbrandstof vooral potentie als brandstof voor benzine-aangedreven tractoren en maaimachines. In september lukte het de wetenschappers al om een op afstand bedienbaar voertuig van 14 kilo te laten rijden op een mix van benzine en de nieuwe biobrandstof.

De sinaasapppelbrandstof is minder corrosief dan bestaande bio-ethanol. Metalen onderdelen van een voertuig worden daardoor minder aangetast. Ook heeft de nieuwe biobrandstof een hogere calorische waarde, die dichter bij die van benzine ligt. Hierdoor kan er meer van worden bijgemengd.

De onderzoekers wisten uit drie kilo sinaasappelafval ongeveer 20 milliliter biobrandstof te maken. Dankzij het toevoegen van een uit hout verkregen bacterie ontstaat uit de sinaasappelresten een vergistbare suiker. Fermentatie van de suiker, samen met een toegevoegd micro-organisme leidt in ongeveer 10 dagen tot de productie van biobrandstof.

Bron: The Asahi Shimbun | Foto: Mattie B, via Flickr