29-04-2020 16:46 | Door: Marc Seijlhouwer

Een alternatief voor de lithium-ionbatterij, de lithium-zwavelbatterij, werkt vier keer langer als hij wordt voorzien van een laagje telluur, een zeldzaam metaal. Daarmee wordt het aantrekkelijker om zwavelbatterijen te gebruiken in smartphones of auto's. De techniek heeft nog wel een lange weg te gaan.

Onderzoekers van de Amerikaanse University of Texas at Austin maakten knoopcelbatterijen van lithium en zwavel. Daar voegden ze een heel dun laagje telluur aan toe, een zeldzaam metaal. Het flinterdunne laagje voorkomt dat het lithium scherpe kristallen vormt aan de uiteinden van de batterij. Dat soort 'dendrieten' zijn de belangrijkste reden dat batterijen minder goed werken na vaak op- en ontladen.

Eenvoudige ingreep

Het telluur zorgde ervoor dat de batterij vier keer langer mee ging. Dat is een grote verbetering met een relatief kleine, eenvoudige ingreep. Andere manieren om de levensduur van batterijen te verlengen vragen vaak om tijdrovende processen waarin de batterij wordt geweekt in een bepaalde stof. Het metaallaagje daarentegen kan eenvoudig aangebracht worden op de uiteinden van de batterij.

Lees ook: Je auto opladen duurt nog maar vijf minuten met deze nieuwe batterij

De lithium-zwavelbatterij geldt al jaren als een van de grote beloften in de batterijwereld. Ze wegen twee tot drie keer minder dan de lithium-ionbatterijen, waardoor je meer batterij-capaciteit in telefoons, elektrische auto's of andere apparaten kan stoppen.

Problemen met zwavelbatterij

Er zijn al (kleine) lithium-zwavelbatterijen getest die na 1.500 keer opladen nog steeds evenveel stroom vasthouden. Het probleem is dat de batterij nog niet commercieel getest is. En de zwavelbatterij is niet perfect: hij vraagt bijvoorbeeld om meer elektrolyt (geleidende stof in de batterij) dan een lithium-ionversie. Wat wel duidelijk is: met de vondst van de Amerikaanse onderzoekers komt een nieuwe, efficiëntere batterij een stapje dichterbij.

Lees ook: De grootste batterij ter wereld wordt nog groter