26-11-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drie bio-techbedrijven hebben toegezegd te investeren in een commerciële fabriek voor bio-ethanol in Maleisië.

Het concern Brooke Renewables investeert de komende vijf jaar $ 1 mrd in de biomassa-industrie. Het bedrijf is een joint venture van Brooke Asia, het Maleisische houtverwerkingsbedrijf Hock Lee Group en Italiaanse biomassabedrijf Biochemtex Agro. De twee laatstgenoemde hebben daarnaast een intentieverklaring getekend voor een aanlevering van gewassen voor de fabriek.

Met de samenwerking is een eerste stap gezet naar de zogeheten Sarawak Biomass Hub, een nieuw centrum voor de biomassa-industrie in het land. Maleisië was eerder op zoek naar samenwerking met bedrijven om de productie door technische innovatie op te schalen naar industriële ethanol-faciliteiten.

 

Palmolie

 

De palmolie-industrie levert de regio rond 2020 zo'n 100 miljoen ton aan bijproducten op, zeggen de initiatiefnemers. De verwerking van het restafval tot biobrandstof voorkomt ontbossing, vermindert de CO2-uitstoot en levert een maximale efficiëntie van de biomassa.

Volgens directeur Mark Rozario van het kennis- en innovatiecentrum Agensi Inovasi Malaysia (AIM) kan het project de staat bijna $ 6 mrd opleveren. Tot 2023 levert het meer dan 10.000 banen op. ‘Er is nog geen tweedegeneratie bio-ethanol faciliteit in Zuidoost-Azië’, zegt Rozario in een interview met BusinessGreen. ‘Door het project krijgen we een leidende rol in de regio.'

Bron: businessgreen.com | Foto: Daniel Chong Kah Fui, via Flickr