26-11-2014 12:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Koning Willem-Alexander heeft woensdag de Blue Energy centrale geopend op de Afsluitdijk. Het proefproject bij Breezanddijk wekt elektriciteit op uit zoet en zout water.

De duurzame technologie van Blue Energy is ontwikkeld door onderzoeksinstituut Wetsus en de Universiteit Twente. De proefcentrale heeft een vermogen van 50 kilowatt.

Het Blue Energy concept is wereldwijd toe te passen, overal waar rivierwater de zee instroomt. De rivieren in Nederland voeren samen genoeg water af om in potentie in 80 procent van de elektriciteitsbehoefte van alle Nederlandse huishoudens te voorzien. De spin-off Redstack  van Wetsus en Fuji Film leveren de technologie.

 

Gecontroleerd mixen

 

De energie zit in de verschillende concentraties geladen zoutdeeltjes. Bij het mengen van het zoute water uit de Waddenzee en het zoete water uit het IJsselmeerzoet komt die energie vrij. De Blue Energy-centrale laat dit mengen gecontroleerd plaatsvinden door middel van speciale membranen. De vrijgekomen energie wordt vervolgens omgezet in elektriciteit.

De proefinstallatie moet uitwijzen dat de technologie die zich in het laboratorium van Wetsus heeft bewezen, ook in de praktijk werkt. De centrale bevat in de huidige opzet 400 vierkante meter aan membranen. De testfase van de Blue Energy centrale duurt drie jaar. Bij een geslaagde testperiode kan het vermogen worden opgevoerd door de oppervlakte aan membranen uit te breiden tot 100.000 vierkante meter.

Daarna volgt de commerciële implementatie. Daarvoor is minstens een miljoen vierkante meter nodig. Dat lijkt veel, maar doordat de membranen relatief dicht op elkaar liggen, blijft een compact ontwerp mogelijk.

Bekijk met filmpje over Blue Energy:

 

Bron: Universiteit Twente | Foto: Joan Puigcerver, via Flickr