27-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De enen en nullen op een blu-ray schijf blijken uitstekend zonlicht op te vangen. Een coating op basis van die structuur vergroot de elektriciteitsproductie van zonnepanelen.

Zonnecellen met een gladde coating kaatsen altijd een deel van het zonlicht terug. Hierbij gaat direct energie verloren. Voorzien van een laag die de reflectie vermindert, kunnen zonnecellen een groter deel van het licht omzetten in elektriciteit.

Onderzoekers aan de Amerikaanse Northwestern University gebruikten daarvoor de structuur van een blu-ray disc. De enen en nullen op de disk zijn vastgelegd in kleine putjes. Die putjes vormen onregelmatig patronen. Verwerkt in een coating laten die zonlicht verschillende keren heen en weer kaatsen. De onderliggende zonnecel krijgt daardoor meer kans het zonlicht op te vangen.

 

Prestaties

 

De coating was volgens de onderzoekers makkelijk te maken en de prestaties waren boven verwachting.  De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten werken aan coatings die de prestaties van zonnecellen moeten verbeteren. Het Nederlandse chemiebedrijf DSM biedt een zelfontwikkelde, prestatieverhogende folie gratis aan bij beheerders van grote zonnedaken. In ruil daarvoor ontvangt DSM de helft van de extra opbrengst.

Bron: Popular Science | Foto: Jereme Rauckman, via Flickr