27-11-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen ligt in 2020 drie keer hoger dan in 2013. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden nemen het leeuwendeel van de groei voor hun rekening.

Dat stelt het Amerikaanse onderzoeksbureau GlobalData. GlobalData verwacht dat de markt voor fotovoltaïsche zonnepanelen verdriedubbelt van 136 gigawatt in 2013 tot 414 gigawatt in 2020. In de opkomende economieën van Azië, Latijns-Amerika en Afrika voorziet GlobalData de grootste groei. Duurzaam langetermijnbeleid resulteert vooral in Aziatische landen in belastingkortingen en andere stimuleringsmaatregelen voor hernieuwbare energie.

Azië is niet alleen een belangrijke afnemer van zonnepanelen, het is ook de voornaamste producent. Zeven van de tien grootste zonnepanelenfabrikanten opereren vanuit China. Japan en Taiwan hebben eveneens een aanzienlijk aandeel in de wereldwijde productie. De regio nam het afgelopen jaar de koppositie in geïnstalleerd zonnevermogen over van Europa. Vooral de groei in China was opvallend. Met 12 gigawatt nam het land bijna twee derde van de totale groei in 2013 voor zijn rekening.

GlobalData was in de analyse van vorig jaar iets minder optimistisch. De marktanalist voorzag toen een afvlakkende groei. Vooral omdat veel Europese landen stimuleringsprogramma’s voor hernieuwbare energie afbouwen. De groei in Azië heeft de verminderde vraag in Europa echter goedgemaakt.

Bron: GlobalData | Foto: Scott Robinson, via Flickr