01-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het eerste CCS-systeem voor kolengestookte energiecentrales is inmiddels in bedrijf in Canada. Olieconcern Shell toetst in Noorwegen of de technologie ook werkt voor centrales op gas.

Op ’s werelds grootste testfaciliteit voor CO2 afvang- en opslagsystemen, bij Mongstad in Noorwegen, valideert Shell zijn CanSolv-proces voor gasturbines. Volgens de oliemaatschappij kan met de technologie tot 90 procent van de CO2-uitstoot worden afgevangen.Shell wil het proces inzetten bij de Peterhead elektriciteitscentrale in Schotland. De Britse overheid stelt £ 1 mrd beschikbaar voor nieuwe CO2-opslagprojecten bij gasgestookte energiecentrales.

De Shell-technologie is eerder toegepast  bij een kolencentrale in Canada, de eerste commerciële installatie voor CCS. Verbranden van kolen of gas levert identiek CO2. De uitdagingen bij het afvangen van het broeikasgas verschillen echter per energiecentrale. In Noorwegen onderzoekt Shell de prestaties van de afvalinstallatie en verschillende absorptievloeistoffen bij het zuiveren van rookgassen.

Bron: BusinessGreen | Foto: Martin Fisch, via Flickr

CCS