01-12-2014 16:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Spaanse bedrijf Margallanes heeft zijn prototype voor een drijvende getijdenstroomturbine succesvol geïnstalleerd op het European Marine Energy Centre in  Schotland.

Het European Marine Energy Centre (EMEC) is een testgebied op zee voor turbines die uit getijdenstroom elektriciteit opwekken. Het prototype, dat de naam ‘ATIR’ heeft meegekregen, is ontwikkeld door het Spaanse Margallanes. Het heeft een schaal van één op tien. Margallanes had al verschillende prototypes getest, maar nog niet eerder op zee.

De test op EMEC is een stap dichterbij een proef met een prototype op ware grootte van het platform, namelijk 42 meter lang en met een gewicht van 350 ton. Managing director Alejandro Marquis van Margallanes zegt in een persbericht: "Deze test geeft ons de mogelijkheid om de integriteit en levensvatbaarheid van het idee in een echt zeeklimaat te demonstreren." Het drijvend platform zal een vermogen hebben van 2 megawatt.

Behalve het Margallanes-project, bevinden zich ook andere projecten rondom de Orkney-eilanden. Een voorbeeld is de ontwikkeling van de grootste getijdencentrale van Europa.

Bron: emec | Foto: Scottish Government, via Flickr