30-07-2020 08:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Olie- en gasmaatschappij Shell en energiebedrijf Eneco gaan samen een windpark bouwen voor de kust van Egmond. Met de joint venture CrossWind wonnen ze de aanbesteding waar ook het Deense Ørsted aan meedeed. CrossWind krijgt geen subsidie voor het windpark en moet de investering terugverdienen met de verkoop van groene stroom. 

Dat hebben Shell en Eneco middels een persbericht bekendgemaakt. 

Het windpark moet in 2023 klaar zijn en krijgt een vermogen van 759 megawatt, waarmee jaarlijks 3,3 terawattuur aan elektriciteit kan worden opgewerkt. Dat is goed voor het stroomverbruik van meer dan een miljoen huishoudens. Het park komt 18,5 kilometer uit de kust te liggen, krijgt 69 windmolens en vergt een investering van circa 1 miljard euro.  

Groene waterstof

CrossWind voegt een aantal demonstratieprojecten toe aan het windpark, zoals een drijvend zonnepark, accu-opslag en een elektrolyser om groene waterstof te maken. Door verschillende opslagsystemen toe te voegen, kunnen de pieken en dalen van de elektriciteitsopwekking enigszins uitgesmeerd worden. Shell is ook betrokken bij het megaproject in Groningen waar op grote schaal groene waterstof van windenergie gemaakt gaat worden. 

"De duurzame, lokaal opgewekte energie levert een belangrijke bijdrage aan onze ambitie om ieder huishouden en bedrijf in Nederland te helpen met het omschakelen naar een duurzame en schone energievoorziening”, aldus Kees-Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer Eneco, in het persbericht.

 

Bron: Eneco | Beeld: Adobe Stock