05-12-2014 11:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse Altaeros Energies combineert windturbines met heliumballonnen. Het Japanse telecombedrijf Softbank steekt $ 7 mln in de start-up. 

Altaeros is een spin-off van het Massachusetts Institute of Technology. De ballon van het bedrijf  is snel op te laten en is bij calamiteiten of op festivals in te zetten als aggregaat. Softbank wil de zwevende windmolen combineren met telecomsystemen. Die kunnen dan vanaf grote hoogte een gebied voorzien van draadloos internet.

Hoog in de lucht waait het harder en constanter. Een hoge windmolen vergt echter veel materiaal. Om op voordelige wijze toch gebruik te maken van de wind op 300 of zelfs 600 meter hoogte ontwierp Altaeros Energies een cilindervormige luchtballon. In het midden hiervan hangt een windturbine. Door de vorm van de heliumballon haalt de zwevende windturbine extra veel energie uit de wind.

CEO Masayoshi Son van Softbank, de rijkste man van Japan, is sinds de ramp bij Fukushima zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van alternatieve energiesystemen. Namens het telecombedrijf steekt hij $ 7 mln in de innovatieve windturbine.

Bron: GigaOm | Foto: Altaeros Energies