08-12-2014 11:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse Daisy-consortium heeft een pakket sensoren en een data-managementsysteem ontwikkeld voor windturbines. Slim gebruik van data levert 15 procent meer opbrengst op.

Daisy staat voor Dynamic Asset Information System. De sensoren meten onder andere corrosie op de turbines, trillingen en de oliekwaliteit en -temperatuur van de transformatoren. Het managementsysteem analyseert en beheert deze big data. Met de informatie kunnen de beheerders het onderhoud van windturbines beter afstemmen en aansturen.

“Concreet betekent de innovatie 15 procent meer opbrengst en lagere kosten, ongeacht het type windturbine”, zegt directeur Paul van Kempen van Van Kempen Engineering & Consultancy (KEC). KEC is een van de ketenpartners en projectleider van het consortium.

Het consortium is een samenwerkingsverband van energiemaatschappij Delta Netwerkgroep en de ingenieurs- en adviesbureaus Oliveira International en IMS International. IMS is een samenwerkingsverband van projectpartners KEC en Filanet.

 

Export

 

“Zowel nationaal als internationaal biedt deze innovatie enorm veel mogelijkheden”, zegt Van Kempen. “Deze technologie maakt het mogelijk om op afstand in windturbines te kijken. Dit betekent dat we ook elders in de wereld met deze hoogwaardige kennis terecht kunnen en in onze controlroom windturbineparken vanuit Nederland kunnen monitoren.”

Daisy is het resultaat van het innovatieproject World Class Windturbine Maintenance (WCWM). Het project kwam tot stand met steun vanuit de subsidieregeling Pieken in de Delta van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voerde de regeling uit.

Met de subsidieregeling wilde de overheid economische clusters die van groot belang zijn voor de economische draagkracht en de internationale concurrentiepositie van Nederland versterken en uitbouwen.

Bron: RVO | foto: Raymond Klaassen, via Flickr