08-12-2014 11:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

ECN heeft een succesvolle duurtest uitgevoerd met een nieuwe productiemethode voor biogas. Vergassen in plaats van vergisten verruimt de mogelijkheden voor duurzaam aardgas.

De vergassingsinstallatie van de onderzoeksinstelling draait op hout en grasachtige biomassa. Het door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) gepatenteerde MILENA-proces zet biomassa door vergassing om in groen gas.

Tijdens de 500 uur durende proef werd maar liefst 70 procent van de energie-inhoud van de lastig om te zetten droge biomassa omgezet in biogas. Via gaswassing en verdere opwerking maakt het proces gas van ‘Slochteren-kwaliteit’. Het hernieuwbare gas is dan direct geschikt voor distributie via het aardgasnetwerk.

 

Vergisting

 

Vergassing van hout en grassen vergroot het potentieel van hernieuwbaar aardgas. Onderzoekspartners Gasunie en Royal Dahlman werken samen met ECN aan een installatie die 300 kubieke meter groen gas per uur kan produceren.

Vergisting is een andere, al volwassen productiemethode voor biogas. Via biologische weg zet het proces mest en voedselresten om in biogas. Drogere biomassa is in dit proces niet goed bruikbaar.

Bron: ECN | Foto: Jonathan Stonehouse, via Flickr