09-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Australische bedrijf RayGen gebruikt spiegels om zonlicht te concentreren. In combinatie met conventionele zonnepanelen én geavanceerde zonnecellen weet het 40,4 procent van het zonlicht om te zetten in elektriciteit.

RayGen gebruikt draaibare spiegels, die met behulp van GPS automatisch het invallende zonlicht richten op een toren. In deze toren is een geavanceerd zonnepaneel geplaatst.

Vorige week claimde het Fraunhofer instituut een record van 46 procent voor experimentele zonnepanelen. RayGen zit daar met 40 procent iets onder maar is dichter bij marktintroductie. In maart volgend jaar start het bedrijf in Australië zijn eerste installatie. In 2016 zal in China een commerciële opstelling met een geïnstalleerd vermogen van 10 megawatt elektriciteit gaan leveren.

 

Filter

 

Het systeem van RayGen filtert het door de spiegels geconcentreerde zonlicht in verschillende bundels. Eén bundel gaat naar een geavanceerd type zonnecellen, vergelijkbaar met de experimentele recordzonnecel van het Duitse Fraunhofer instituut. De rest van het licht buigt af naar gewone, goedkope zonnecellen. De combinatie maakt het mogelijk meer dan twee vijfde van de energie om te zetten in bruikbare stroom.

Bekijk een animatie met uitleg bij het RayGen concept.

http://youtu.be/SLex0ULpKds

Bron: Phys.org | Foto: Alex Lang, via Flickr