09-12-2014 12:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de University of Toronto hebben een continu proces ontwikkeld voor de productie van dunne-filmzonnecellen. De technologie maakt zonnecellen op allerlei oppervlakten mogelijk.

Een energieopwekkende coating is met een goedkope spuitmond in een lopende bandproces als een mist op een film te blazen. Volgens onderzoeker Illan Kramer drukt dat de maakkosten sterk ten opzichte van batchproductie en kan de snelheid van productie flink omhoog. Bovendien is het mogelijk om lastige vormen als vliegtuigvleugels en autodeuren te bedekken met zonnepanelen. Als voorbeeld stelt Kramer dat een autodak ongeveer 300 watt aan zonnestroom zou kunnen opwekken met zijn uitvinding.

 

Roll to roll

 

De Canadese onderzoekers spuiten colloidal quantum dots, microscopisch kleine, lichtgevoelige deeltjes op een plastic film. Andere groepen gebruikten deze halfgeleiderdeeltjes al eerder voor dunne-filmtechnologie maar de Canadese methode maakt het mogelijk zonnecellen op rol te produceren.

De nieuwe quantumdotzonnecellen halen inmiddels een efficiëntie van 9 procent. Dat is ongeveer de helft van standaard siliciumzonnepanelen. Als de productie echter flink goedkoper is, dan kan dat de doorslag geven. Vrije oppervlaktes zijn voorlopig nog ruimschoots voorhanden.

Bron: CleanTechnica | Foto: Andrew Magill, via Flickr