16-12-2014 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het Britse plaatsje Leighton Buzzard is een energieopslagfaciliteit van 10 megawattuur gebouwd. De installatie kan 1,5 uur lang maximaal 6 megawatt elektriciteit leveren.

De accu is vooral bedoeld om pieken in het stroomverbruik op te vangen. Hij laadt op in de daluren, als huishoudens weinig stroom verbruiken. De Britse nationale netbeheerder UK Power Networks verwacht het elektriciteitsnet efficiënter te balanceren met het nieuwe opslagsysteem. Het plaatsje Leighton Buzzard is gekozen als testlocatie, omdat het bestaande elektriciteitsnet tegen de grenzen van de capaciteit aanloopt.

Efficiënter

Een accusysteem reageert sneller op veranderingen in de netbelasting dan bijvoorbeeld gasgestookte elektriciteitsgeneratoren. Een relatief kleine accu kan al een groot deel van het elektriciteitsnet efficiënt in balans houden. Eerder dit jaar opende in Duitsland een vergelijkbare faciliteit. Met 5 megawattuur aan opslagcapaciteit stelde de bouwer van die faciliteit een 50 megawatt piekcentrale op aardgas te kunnen vervangen.

De Britse opslaginstallatie kan tijdens piekbelasting 6000 Britse huishoudens 90 minuten lang van stroom voorzien. De Britse netbeheerder stak zelf £ 4 mln in het project. Een klimaatfonds, academische instituten en enkele bedrijven brachten samen nog eens £ 14,4 mln in. UK Power Networks schat dat bij uitgebreide toepassing van dit soort opslagsystemen in 2040 jaarlijks £ 600 mln kan opleveren. De proef met elektriciteitsopslag loopt twee jaar.

Bron: BBC | Foto: peterkaminski, via Flickr