19-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Prins Carlos de Bourbon de Parme heeft op Ameland het startsein gegeven voor 45 slim aan te sturen brandstofcellen. De cellen vormen samen een flexibele elektriciteitscentrale.

De aardgasgestookte systemen staan verspreid over het waddeneiland bij mensen thuis, bij ondernemers en op locaties van de gemeente Ameland.

De brandstofcellen zetten tot wel 60 procent van de energie in het aardgas om in elektriciteit. De restwarmte is lokaal bruikbaar om douche- en kraanwater te verwarmen. Zo hebben de systemen een zeer hoog gecombineerd rendement en een relatief lage CO2-uitstoot.

 

Flexibel

 

De brandstofcellen zijn bovendien flexibel in te zetten. Als wolken de nog te realiseren zonneweide op Ameland blokkeren, neemt de energiecentrale de elektriciteitsvoorziening naadloos over.

Het project Slimme Stroom Ameland kwam tot stand met ondersteuning van onder andere het Waddenfonds, aardgashandelaar GasTerra en het Amsterdamse BlueGeneration. Ook netbeheerder Alliander, Eneco en enkele lokale installateurs zijn betrokken.

Bron: Slimme Stroom Ameland | Foto: Michiel Jelijs, via Flickr