08-01-2015 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Indonesische conglomeraat Sinar Mas gaat in eigen land verschillende biomassacentrales bouwen. In totaal gaat het om 1000 megawatt elektrisch vermogen.

“Dit is onze eerste ervaring met het ontwikkelen van biomassacentrales. Wel hebben we al tien jaar ervaring met het beheer van steenkoolcentrales voor onze eigen bedrijfsvoering", zegt managing director Sulistiyanto van Sinar Mas in de Jakarta Post.

De installaties komen te staan op Zuid-Sumatra, maar zouden in de toekomst andere eilanden van stroom kunnen voorzien. De Indonesische overheid werkt aan de verbetering van de transportcapaciteit tussen de eilanden.

Hoeveel centrales Sinar Mas wil bouwen is niet duidelijk. “We beginnen met een centrale van 200 megawatt", zegt Sulistiyanto. De investering per 100 megawatt vermogen is geraamd op $ 78,55 mln.

De biomassa bestaat voornamelijk uit reststromen uit de bos- en landbouw. Het beheer van de biomassagestookte energiecentrales komt in handen van Asia Pulp & Paper, een dochterbedrijf van Sinar Mas.

Reputatie

De dochterbedrijven Asia Pulp & Paper en palmolieproducent PT Smart van Sinar Mas hebben een slechte reputatie op het gebied van duurzaamheid. De milieuorganisatie Greenpeace heeft Sinar Mas herhaaldelijk beschuldigd van onverantwoorde houtkap in het Indonesische oerwoud.

Onder andere Unilever, Nestlé en de winkelketen Carrefour hebben om die reden in het verleden afscheid genomen van PT Smart als leverancier van palmolie. Onder druk van die multinationals heeft onder andere Asia Pulp & Paper zich voorgenomen de keten te verduurzamen.

Bron: Jakarta Post | Foto: Andrew Kelsall, via Flickr