14-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Finse hout- en papierproducent UPM heeft een fabriek voor biodiesel in productie genomen. UPM bouwde de fabriek van $ 175 mln zonder subsidie.  

De jaarproductie van de raffinaderij bij de Finse stad Lappeenranta is 120 miljoen liter. UPM is naar eigen zeggen de eerste commerciële partij die biodiesel op houtbasis op de markt brengt. De hernieuwbare brandstof, BioVerno, reduceert de CO2-uitstoot van dieselmotoren met 80 procent.

“Het is fantastisch om te zien hoe jaren aan technologisch ontwikkelingswerk nu uitmonden in een commercieel bedrijf,“ zegt Petri Kukkonen, hoofd van UPM Biofuels in een persbericht. ”Duurzame, op hout gebaseerde grondstoffen worden omgezet in een unieke brandstof die CO2-emissies reduceert en bruikbaar is in alle dieselauto’s, -bussen en –vrachtwagens.”

 

Tallolie

 

De biodiesel van UPM Biofuels komt voort uit tallolie, een restproduct dat vrijkomt bij de productie van houtpulp. De olie is een mix van hars en vetzuren.

Het productieproces van UPM wijkt daarmee af van de methode van het in Hengelo gevestigde biobrandstoffenbedrijf Empyro. Dit bedrijf maakt op basis van pyrolyse ook een hernieuwbare olie uit hout. FrieslandCampina gebruikt deze olie als warmtebron in de productie van melkpoeder.

Bron: UPM Biofuels | Foto: Claudia Gabriela Marques, via Flickr