23-01-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Toenemende belangstelling van grootverbruikers van energie geven een boost aan de transformatie van de markt. In 2014 namen de investeringen in hernieuwbare bronnen met 16 procent toe.

Dat blijkt uit het eerste rapport van de RE100-campagne, dat is gepresenteerd op de World Future Energy Summit in Abu Dhabi. Het bedrijfsleven investeert het meest in zonne-energie, vooral vanwege het gemak en de beschikbaarheid. Het rendement op biomassa is het hoogst. Binnen de verschillende sectoren is de maakindustrie de grootste investeerder in hernieuwbare energieprojecten. Die sector behaalt ook de hoogste rendementen.

Investeringen in hernieuwbare energiebronnen hebben bovendien een onverwacht neveneffect. Volgens Michael Liebriech van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) gaan ondernemingen meer investeren in energie-efficiëntie als zij in hun eigen stroomvoorziening voorzien.

Tijdens een WFES-panel pleitten multinationals als Ikea, Nestlé en Swiss RE voor omschakeling naar 100 procent groene stroom. De concerns behoren tot de oprichters van het internationale kennisplatform RE100. De aangesloten bedrijven willen in 2020 volledig zijn overgeschakeld door hernieuwbare energie. Volgens de concerns is dat niet alleen goed voor de toekomst van het bedrijf, maar doen zij dat ook met het oog op de gevolgen van klimaatverandering.

 

Bedrijfsrisico's

 

"Die investeringen zijn fundamenteel bij de beperking van de bedrijfsrisico's", zei directeur Duurzaamheid Steve Howard van het Zweedse meubelconcern Ikea. Howard noemde de orkaan Sandy in 2012 één van de redenen waarom Ikea overschakelt naar volledig duurzame energie. De orkaan die grote schade aanrichtte in het oosten van de VS, leverde het concern een kostenpost op van $ 9 mln.

RE100 is een initiatief van de non-profit organisatie The Climate Group, het Carbon Disclosure Project (CDP) en het International Renewable Energy Agency (IRENA) en het bedrijvenplatform We Mean Business.

Bron: RE100, Edie.net, Carbon Disclosure Project | Foto: Ikea