27-01-2015 10:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Rockstart presenteert vandaag de tweede lichting start-ups in zijn Smart Energy Accelerator Program. Negen teams zijn geselecteerd voor het intensieve programma.

De negen start-ups, uit zeven verschillende landen, krijgen een half jaar ondersteuning van meer dan 90 ervaren experts. Het Nederlandse platform Rockstart biedt de teams ook een startkapitaal, kantoorruimte en een groot netwerk van andere start-ups. Aan het eind van het zes maanden durende programma pakken de teams het podium en pitchen ze voor een grote groep investeerders.

 

Nederlandse deelnemers

 

Drie van de deelnemers uit deze lichting komen uit Nederland. Capacity Energy Storage ontwikkelt een systeem om duurzaam opgewekte elektriciteit op te slaan voor later verbruik of voor verkoop aan een energiebedrijf. Bleeve werkt aan een platform waarmee huiseigenaren snel en gemakkelijk de beste verbeteringen aan een woning kunnen inschatten. Zonder de inbreng van een expert is zo eenvoudig geld en energie te besparen. Finch Buildings richt zich op de bouw en maakt energiezuinige huizen die stapelbaar en verplaatsbaar zijn.

Drie andere start-ups, P3 uit Engeland, Masar uit Finland en Wirewatt uit Mexico richten zich allen op een eigen manier op het versnellen van investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Viridom, uit Cyprus, helpt mensen slimmer om te gaan met zelf opgewekte energie. Een smartphone-app geeft tips om bijvoorbeeld door de wasmachine eerder aan te zetten het energieverbruik tijdelijk te reduceren.

 

Internet of things

 

Het Italiaanse Entelligo ontwikkelt een app waarmee consumenten precies kunnen zien wat de impact van een aankoop is op het energieverbruik. Zenodys uit Slovenië verbindt apparaten binnenshuis via een ‘internet of things’.

Dit is de tweede keer dat Rockstart het programma organiseert. In totaal hebben de start-ups van Rockstart de afgelopen jaren meer dan 15 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Bekende namen uit eerdere edities zijn het deel- en leenplatform Peerby, het wasmachineleaseconcept Bundles en WeShareSolar, dat onder andere voetbalfans de kans biedt te investeren in zonne-energie op de stations van de favoriete clubs.

Bron: Rockstart | Foto: Rockstart