15-08-2012 11:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Microsoft-oprichter Bill Gates reikte dinsdag $100.000 (€81.000) uit aan het California Institute of Technology (Caltech) voor het ontwikkelen van een innovatief toilet op zonne-energie.

“Ongeveer 2,6 miljard mensen, zo’n 40 procent van de wereldbevolking, heeft geen toegang tot veilig sanitair en wordt gedwongen om in het openbaar te toiletteren”, vertelde Gates. “Openbare ontlasting leidt tot hygiënische problemen waardoor ieder jaar 1,5 miljoen kinderen van onder de vijf jaar sterven.”

Ongeveer 2,6 miljard mensen, zo’n 40 procent van de wereldbevolking, heeft geen toegang tot veilig sanitair.Bill Gates

Volgens ’s werelds grootste filantroop zijn Westerse toiletten niet de oplossing voor het probleem. Deze vereisen een complexe rioolinfrastructuur en verbruiken te veel water. “De technologie van deze toiletten is niet meer fundamenteel veranderd sinds de uitvinding ervan 1775”, zei Gates. “Maar stel je voor wat er mogelijk is als we samenwerken en nieuwe innovaties in deze sector stimuleren.”

Subsidies en prijzen

Om deze reden gaf de Bill & Miranda Gates Foundation vorig jaar subsidies aan acht universiteiten wereldwijd om een hygiënisch toilet te ontwikkelen dat weinig of geen water verbruikt, veilig en betaalbaar is en afval in energie, schoon water of voedingsstoffen kan omzetten.

Caltech boekte de meeste vooruitgang met een toilet op zonne-energie, dat uitwerpselen en urine omzet in waterstofgas. Dit gas kan worden opgeslagen in brandstofcellen en dienen als back-up energiebron voor ’s nachts of in periodes met weinig zon.

Stel je voor wat er mogelijk is als we samenwerken en nieuwe innovaties in deze sector stimuleren.Bill Gates

De miljardair gaf ook prijzen aan de Loughborough University in Groot Brittannië en de University of Toronto in Canada. Hun designs richten zich op het omzetten van uitwerpselen in bruikbare bronnen.

Bestedingen

Gates hoopt dat de universiteiten gaan samenwerken om de beste technologie te ontwikkelen en wil de innovatieve toiletten binnen twee tot vier jaar in gebruik nemen.

Gates’ stichting besteedt ongeveer $80 mln (€65 mln) per jaar aan water, sanitair en hygiëneproblemen. De $370 mln (€300 mln) die tot nu toe op dit gebied is uitgegeven is echter een klein gedeelte van de totale uitgaven van de stichting. Totaal heeft de stichting meer dan $26 mrd (€21 mrd) uitgegeven aan gezondheid, ontwikkeling en onderwijs sinds de oprichting in 1994.

Bron: Reuters Foto: OnInnovation