02-02-2015 12:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Maastrichtse ondernemer Jan Huynen wil in Limburg duurzaam opgewekte elektriciteit opslaan. Met ondersteuning van de EU hoopt hij een ondergrondse pompcentrale te realiseren.

In een groot interview in het Financieele Dagblad vertelt Huynen over zijn plannen. De ondernemer is bekend van de kunstbeurs Tefaf en het Maastrichtse congresscentrum Mecc.

Met twee grote waterreservoirs - de een 1.400 meter onder de grond, de andere aan het oppervlak - wil hij energie opslaan. Een innovatief project, dat volgens Huynen toch financieel beheersbaar is. Het gaat om een nieuwe combinatie ‘van bestaande mijnbouwtechnologie en hydrotechnologie.’

Vallend water

Waterkrachtturbines tussen de reservoirs, die stroom opwekken uit vallend water en energie opslaan door hetzelfde water weer omhoog te pompen, verzorgen de energieopslag. Net zoals bijvoorbeeld bij stuwmeren in Scandinavië en de Alpen. De Limburgse ondernemer verwacht dat de OPAC, Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale, € 1,5 tot € 1,8 mrd zal kosten. Adviesbureau EY rekent op basis van een financiële studie op 10,2 procent rendement op eigen vermogen.

Bekijk een motion graphic over het OPAC-project in Limburg:

http://youtu.be/muMr7Ynopps

Bron: Het Financieele Dagblad, O-PAC.nl | Foto: Robert Taylor, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)