04-02-2015 11:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bouwbedrijven werken mee aan het plan om bij de Brouwersdam weer zeewater doorlaten. Het blijkt dat de kosten om hier getijdenenergie op te wekken omlaag kunnen.  

Om de natuur in het Grevelingenmeer in oude staat te herstellen, laat de bijna 6 kilometer lange Brouwersdam in de toekomst weer zeewater door. Verschillende partijen zien kansen om uit de herstelde getijdenstroom ook elektriciteit op te wekken. De plannen verkeren in een vroege fase. Pas in 2018 gaat de dam tussen de provincies Zuid-Holland en Zeeland vermoedelijk deels open.

Rijkswaterstaat en de betrokken provincie- en gemeentebesturen hebben nu al bouwbedrijven en adviesbureaus benaderd om mee te denken over de mogelijkheden. Uit de vroege marktoriëntatie bleek dat de kosten voor een getijdencentrale lager zijn dan eerder geschat. Projectdirecteur Ben Spiering op de website van Cobouw: “Niet alleen kunnen de ramingen met 20 procent omlaag, ook is de onzekerheidsmarge kleiner geworden.”

De nieuwe waterdoorlatende dam kost naar verwachting € 100 mln. De variant met een getijdencentrale € 100 tot € 200 mln meer. De dam levert dan stroom aan ongeveer 30.000 huishoudens. Onder andere het Technologisch Instituut Deltares en adviesbureau Copernicos werkten mee aan de pre-competitieve fase. In de zomer van 2015 begint een openbare aanbesteding.

Bron: Cobouw | Foto: E. Dronkert, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)