16-08-2012 08:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Barcelona is gisteren het eerste laadpunt voor elektrische auto’s onthuld dat wordt gevoed met windenergie.

Mitt Romney, de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, grapte ooit dat ‘je niet kan rijden in een auto met een windmolen erop’. Dat valt te bezien. In Barcelona is gisteren een laadpunt voor elektrische auto’s onthuld dat van stroom wordt voorzien door een windmolen.

Luchtpomp

Het laadpunt met de naam Sanya Skypump is ontworpen en en geïnstalleerd door elektronicaconcern General Electric en het kleinere Urban Green Energy. De windmolen is ongeveer 12 meter hoog en kan een elektrische auto opladen in ongeveer 4 tot 8 uur bij windsnelheden vanaf 11 kilometer per uur. Belangrijk voordeel van de ‘luchtpomp’ is dat de elektrische auto niet alsnog geladen wordt met stroom die opgewekt is uit fossiele brandstoffen.

De eerste Sanya Skypump staat bij het hoofdkantoor van Cespa, een milieu-afdeling van het Spaanse Ferrovial Servicios, ’s werelds grootste investeerder in transportinfrastructuur.

"Sinds de lancering van de Sanya Skypump hebben we verzoeken ontvangen van bedrijven over de hele wereld die duurzaamheid een warm hart toedragen," zei Nick Blitterswyk, CEO van Urban Green Energy."

"De Sanya Skypump is een van die zeldzame producten die organisaties in staat stelt om hun commitment aan het milieu te tonen en ze tegelijkertijd een waardevolle dienst voorziet."

Bron: GE

Foto: Victor Bautista