16-08-2012 11:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese sector voor hernieuwbare energie is in het tweede kwartaal van 2012 opgeleefd door een klein aantal megadeals.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van adviesbureau PwC omtrent fusies en overnames in de Europese energiesector. De totale waarde van alle deals steeg van $1,2 mrd (€977 mln) in het eerste kwartaal van 2012 tot $1,6 mrd (€1,3 mrd) in het tweede kwartaal.

De stijging was vooral te danken aan een aantal grote megadeals. “De markt werd gedreven door drie of vier grote deals,” zei Ronan O’Regan, director Energie bij PwC. Zo ging het Belgische energiebedrijf Electrawinds voor $538 mln (€438 mln) een bedrijfscombinatie aan met de Duitse investeerder European CleanTech. Ook een aantal windparken in Turkije ging over in andere handen.

Lichtpuntjes

De algemene trend stemde tot minder optimisme. Het aantal deals daalde voor het vierde kwartaal op rij tot 38. Uit het overzicht van PwC blijkt dat de waarde van alle Europese deals in hernieuwbare energie instortte van $9,1 mrd (€7,4 mrd) in het eerste half jaar van 2011 tot $2,8 mrd (€2,3 mrd) dit jaar.

“Het is onvermijdelijk dat het huidige economische klimaat een impact heeft op duurzame energiebeleid van landen,” zei O’Regan. “We verwachten meer activiteit te zien in overnames van activa van bedrijven die in moeilijkheden zijn gekomen door bezuinigingen.”

PwC ziet nog steeds lichtpuntjes. Vooral de dalende kosten van wind- en zonne-energie door schaalvergroting en technologische innovatie biedt perspectief. “We hebben gezien dat door snel dalende kosten van sommige technologieën investeringen nog steeds zinvol zijn.”

Bron: BusinessGreen

Foto: Martin Pettitt