10-02-2015 10:46 | Door: Thijs ten Brinck

Het Israëlisch bedrijf Brenmiller Energy investeert $ 77,3 mln in een zelfontwikkelde zonne-energiecentrale die 20 uur per dag stroom levert.

Brenmiller Energy bouwt de installatie bij de woestijnstad Dimona. Daar zal hij vanaf 2017 10 megawatt elektriciteit gaan leveren. Het modulaire systeem van Brenmiller bestaat uit parabolische spiegels die het zonlicht concentreren op buizen met vloeistof.

Ondergronds heeft het systeem een tank voor de opgewarmde vloeistof. Met een stoomturbine kan de zonnecentrale uit deze warmtebuffer twintig uur per dag stroom opwekken. Indien nodig springt een biomassacentrale bij voor de overige vier uren.

 

CSP met opslag

 

CSP, concentrated solar power, maakt gebruik van de zonnewarmte uit direct zonlicht. Warmte is goedkoper op te slaan dan de elektriciteit uit gewone zonnepanelen. In Spanje draait al sinds 2013 een 280 megawatt grote CSP-centrale die warmte zes uur lang kan opslaan in gesmolten zout.

De Israëlische installatie maakt gebruik van een ander medium om de warmte in op te slaan. Hiermee is het concept ook op kleinere schaal toepasbaar. Brenmiller financiert het CSP-project zelf. Met de demo-installatie hoopt het bedrijf zijn systeem wereldwijd onder de aandacht te brengen.

Bekijk een filmpje van Brenmiller Energy op Youtube:

http://youtu.be/TwI6l3cn7SI

Bron: Reuters, Brenmiller | Foto: USA.Gov - BLM, via Wikimedia (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)