10-02-2015 20:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na zeven jaar en 3,6 miljoen man-uren is het grootste zonnepark ter wereld operationeel. Ruim acht miljoen First Solar-zonnepanelen in de Californische woestijn voorzien 160.000 huishoudens van elektriciteit.

Het door First Solar gerealiseerde Desert Sunlight-project heeft een geïnstalleerd vermogen van 550 megawatt. Dit is gelijk aan het bestaande Topaz-project, ook van First Solar. Toch levert het nieuwe zonnepark naar verwachting meer elektriciteit. Dit is te danken aan het heel constante zonlicht waaraan het Desert Sunlight-park wordt blootgesteld. Het zonnepark moet jaarlijks 300.000 ton CO2 besparen.

De ontwikkelaars van het Desert Sunlight-park ontvingen een lening van de Amerikaanse overheid van $ 1,5 mrd. Het project is het laatste van vijf grote zonne-energieprojecten gefinancierd door het Amerikaanse Department of Energy (DOE). Het ministerie verwacht de investering ruimschoots terug te verdienen dankzij de goede prestaties.

Bovendien heeft de investering niet alleen vijf zonneparken opgeleverd, zegt Peter Davidson, directeur Leningen bij DOE tegen The Desert Sun. Het heeft de zonne-energiesector in de VS op grote schaal gestimuleerd. In 2009 telde het land geen enkel zonnepark groter dan 100 megawatt. Nu zijn dat er zeventien.

Bron: The Desert Sun, First Solar | Foto: Wayne National Forest, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)