11-02-2015 14:11 | Door: Thijs ten Brinck

Een extra oplosmiddel bij de productie maakt organische zonnecellen twee tot drie keer efficiënter. Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben nu ontdekt waarom.

De Eindhovense onderzoekers vergelijken het proces met het toevoegen van bakpoeder aan beslag om het luchtiger te maken. Op dezelfde manier, door toevoeging van een tweede oplosmiddel of co-solvent, verandert de structuur van plastic zonnecellen tijdens het uitharden. De actieve bestanddelen in de organische zonnecellen spreiden zich beter uit. Daardoor gaat de stroomopbrengst omhoog.

“Die co-solventen worden in alle plastic zonnecellen gebruikt. Maar niemand wist waarom ze zo’n grote impact hebben op de efficiëntie", zegt hoogleraar René Janssen op de website van de TU Eindhoven. Nu de werking duidelijk is, ligt volgens hem de weg open voor verdere optimalisatie van organische zonnecellen.

Dit type zonnecellen is veel goedkoper te produceren dan gewone silicium zonnepanelen. Het lage gewicht en de flexibiliteit maken ook nieuwe toepassingen van zonne-energie mogelijk.

Bron: TU Eindhoven | Foto: kafka4prez, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)