13-02-2015 20:00 | Door: Laura Fransen

Vanaf maandag sluit schaatshal Thialf tijdelijk de deuren. De schaatshal ondergaat een duurzame metamorfose.

Dit weekend rijden de mannen en vrouwen uit de internationale schaatswereld tijdens de WK Afstanden hun laatste rondjes in de vermaarde ijshal. Bij de oplevering in 1986 was Thialf nog een van de eerste overdekte schaatstempels ter wereld. Inmiddels is het stadion sterk verouderd.

Na de ingrijpende verbouwing moet het Thialf Stadion in Heerenveen een icoon zijn op het gebied van energie-efficiëntie, duurzaamheid en innovatie. Volgens het nieuwe ontwerp moet het energieverbruik minimaal 50 procent lager liggen dan in het huidige onderkomen.

Vernieuwingen

De vernieuwde schaatshal krijgt onder meer een nieuwe vloer met een verbeterde koelinstallatie. Daarnaast komt er een externe koepel over het gebouw te liggen. Deze fungeert als extra isolatielaag en helpt de verwarmingskosten terug te dringen. Ook hangt het plafond lager om het energieverbruik te minimaliseren. Voor de toekomst wil het Thialf ook de mogelijkheden voor geothermie onderzoeken.

Het nieuwe Thialf krijgt verder een café met biologische producten.

Bouwconcern Ballast Nedam voert de verbouwing uit. Vorig jaar kreeg het bedrijf de aanbesteding van € 38 mln definitief toegewezen. Ballast Nedam werkte bij het opstellen van de bouwplannen samen met Zwarts & Jansma Architecten. Ook Croon Electrotechniek werkt mee aan het project.

Naar verwachting is de oplevering van het nieuwe Thialf medio 2016.

Bron: Niewsredactie, Thialf | Foto: Paul Perreijn, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)