18-02-2015 14:42 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Universiteit Twente krijgen € 2 mln uit Europa voor de doorontwikkeling van supergeleidende spoelen. De technologie maakt windmolens lichter en goedkoper.

Door in plaats van permanente magneten, supergeleidende elektromagneten te gebruiken, is de dynamo in een windturbine tot wel 40 procent lichter te maken. En omdat de generator helemaal bovenin de windmolen zit, resulteert de gewichtsbesparing in besparingen lager in de toren.

Het totaalgewicht van een windturbine kan met bijna een derde omlaag. Dat scheelt veel materiaal- en transportkosten. In 2018 zal een eerste 3,6 megawatt windturbine uitgerust worden met de supergeleidende spoelen van de Universiteit Twente.

 

Supergeleding

 

In een supergeleider ondervindt elektriciteit geen weerstand. Toegepast in een elektromagneet maakt dit effect enorme elektrische stromen mogelijk. Om de supergeleiding in stand te houden, moet het materiaal wel onder de min 180 graden Celcius gekoeld blijven. Dan zijn er tot 1.000 keer sterkere stromen mogelijk dan in een koperen elektromagneet.

 

Zeldzame aardmetalen

 

Een tweede voordeel van de supergeleider is dat in de magnetische spoel geen neodymium toegepast is. Dit dure materiaal wordt in China gewonnen en is mede door Chinese exportlimieten schaars. De supergeleider gebruikt wel een zeer kleine hoeveelheid yttrium, dat ook in de groep rare earth metals valt.

De Europese subsidie is toegekend als onderdeel van het Horizon2020 project EcoSwing. De Universiteit Twente ontvangt € 2 mln van de in totaal € 13 mln die bedrijven en de EU samen inbrengen.

Bron: Tweakers, UTwente | Foto: Dirk Ingo Franke, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)