22-08-2012 09:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een alliantie van diverse partijen uit de samenleving roept de politiek op om de vrij baan te maken voor het decentraal opwekken van duurzame energie.

De alliantie bestaat uit onder meer Eneco, diverse milieuorganisaties, de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG),  de Vereniging Eigen Huis en Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

De partijen stellen dat decentrale, duurzame energie de toekomst heeft, maar dat wetten en regels in de weg staan van burgers en bedrijven die voor eigen gebruik energie willen opwekken. Met name de energiebelasting die ook kleinverbruikers moeten betalen staat in de weg. Het opheffen van deze belasting is het belangrijkste speerpunt van de alliantie.

Overigens zijn veel technologieën om hernieuwbare energie op te wekken, zoals zonne-energie en wind-op-land, zelfs mét energiebelasting al rendabel te noemen. Innovatieve verdienmodellen zoals van De Windcentrale helpen daarbij.

Door het stimuleren van decentrale energie blijft de energievoorziening betaalbaar en betrouwbaar en ontstaan er positieve, lokale, sociaaleconomische effecten. Momenteel voert de VNG een studie uit naar de omvang van deze effecten.

Foto: Deborah Cardinal