18-02-2015 17:51 | Door: Thijs ten Brinck

Het idee om zonnepanelen te combineren met geluidschermen duikt regelmatig op. Toch is het concept nog nauwelijks toegepast. Ingenieursbureau ipv Delft komt met een betaalbare variant.

Samen met Pieters Bouwtechniek en Holland Scherm heeft ipv Delft modulaire, simpele zonnepanelen voor op geluidschermen ontworpen. “We doen regelmatig studies naar nieuwe geluidsschermen,” zegt Ronald Rozemeijer, ontwerper bij ipv Delft. “Die geluidsschermen moeten er toch komen. Door die schermen zonnestroom te laten opwekken, krijgen ze een mooie dubbelfunctie.”

Honderd meter geluidscherm is voldoende om vier huishoudens volledig te voorzien van groene stroom. Rijkswaterstaat geeft echter geen subsidie voor geluidsschermen met zonnepanelen langs de rijkswegen. Voor ontwikkelaars betekent een investering in de systemen een risico. Bestaande ontwerpen bieden weinig bescherming tegen diefstal of vandalisme.

 

Vandalismeproof

 

“We zien grote kansen, maar het concept komt nog niet van de grond”, zegt Rozemeijer. “Daarom hebben we een robuust concept ontwikkeld, met zoveel mogelijk standaardcomponenten.” Ipv Delft plaatst zijn zonnepanelen bovenop een transparant geluidsscherm. De zonnepanelen zijn, onder een hoek van dertig graden, stevig verankerd in de geluidswering.

De samenwerkingspartners zijn in gesprek met verschillende partijen over mogelijke toepassingen. Over een eerste pilotproject is nog niets bekendgemaakt.

Foto: ipv Delft