19-02-2015 15:15 | Door: Thijs ten Brinck

De Deense speelgoedmaker Lego investeert samen met het Deense Dong Energy in een offshore windpark van 312 megawatt. De eerste stroom uit het park is inmiddels geleverd.

Het Riffgrund 1 project bij het Duitse eiland Borkum krijgt 78 windturbines met een geïnstalleerd vermogen van 4 megawatt. Ze worden gebouwd door Siemens. Energiemaatschappij Dong Energy heeft een aandeel van 50 procent in het windpark. Speelgoedfabrikant Lego investeert bijna $ 600 mln en krijgt een aandeel van 31,5 procent. Het resterende aandeel komt in handen van de Deense investeerder William Demant Invest.

“Het is een belangrijke mijlpaal dat het windpark zijn eerste kilowatturen heeft geleverd,” zegt CEO Jørgen Vig Knudstorp van Lego op de website Power Technology. “Dit project brengt ons doel van 100 procent hernieuwbare energie in 2020 dichterbij.”

 

Lego

 

Speelgoedmaker Lego is recent uitgeroepen tot het sterkste merk ter wereld. Het concern nam de koppositie over van autobouwer Ferrari. Naast investeringen in hernieuwbare energie, werkt Lego aan de verbetering van de energie-efficiëntie. In 2013 kondigde het bedrijf aan het energieverbruik per geproduceerd blokje met 10 procent te reduceren.

Sinds 2014 stopt Lego de bouwblokken in veel kleinere verpakkingen. Dat leidde tot een reductie van 6000 ton karton per jaar. De ingreep leverde ook nog eens 3000 vrachtwagenbewegingen minder op.

Bron: SustainabilityMatters, Power Technology | Foto: Pascal, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)