20-02-2015 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

De schaal van garnalen is bruikbaar als basis voor een nieuw type zonnecellen. De garnalenzonnecellen zijn volgens Britse chemici in de toekomst bruikbaar voor draagbare gadgets.

De materialen chitosan en chitine komen in grote hoeveelheden voor in het afval van de garnalenindustrie. Onderzoekers van de Queen Mary University of London zien in deze reststroom mogelijkheden voor het maken van lichte dunnefilmzonnecellen. Die zijn te verwerken in ramen of in de schermen van smartphones en smartwatches.

Door het verhitten van het goedkope chitosan en chitine ontstaan carbon quantum dots. Dat zijn op nanoschaal gestructureerde koolstofverbindingen. Een coating met zinkoxide maakt van de garnalenschalen uiteindelijk zonnecellen.

Efficiëntie

De efficiëntie van de nieuwe zonnecellen ligt nog niet zo hoog als vergelijkbare zonnecellen op basis van veel duurdere metalen. De onderzoekers hopen de energieopbrengst op termijn wel te verbeteren. “Dit zou een eenvoudige en goedkope manier kunnen zijn om zonnepanelen te maken uit een beschikbare, duurzame reststroom”, zegt onderzoeker Joe Briscoe. “Als we de efficiëntie op het gewenste peil krijgen, zijn deze inzetbaar op alle gebieden waar nu andere zonnepanelen gebruikt worden.”

Bron: Queen Mary University of London, ReNews | Foto: Phu Thinh Co, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)