20-02-2015 13:10 | Door: Thijs ten Brinck

Het Israëlisch bedrijf SolarEdge wil $ 125 mln ophalen op de beurs. Met de technologie van SolarEdge behalen individuele zonnepanelen de optimale energieopbrengst.

Het Israëlische bedrijf SolarEdge bestaat negen jaar en levert innovatieve regelelektronica voor zonne-installaties. Het bedrijf werkt toe naar een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ. Met de beursgang wil het concern $ 125 mln ophalen.

Het geld wil SolarEdge inzetten om nieuwe partijen voor te blijven en de concurrentie met grote omvormer-leveranciers nog nadrukkelijker aan te gaan.

SolarEdge heeft ruim 4,5 miljoen van zijn systemen verkocht. De grote Amerikaanse zonnepaneleninstallateur SolarCity is een belangrijke klant. Afgelopen jaar draaide SolarEdge ruim $ 130 mln omzet, een groei van bijna 70 procent ten opzichte van 2013. Bij het bedrijf werken ongeveer 300 mensen.

 

Maximale opbrengst

 

De omvormers  van het Israëlisch bedrijf zetten de gelijkstroom van zonnepanelen om in de wisselstroom die huishoudelijke apparaten gebruiken. Conventionele omvormers doen dit in een keer voor de hele PV-installatie. Die integrale aanpak heeft als nadeel dat de totale opbrengst van de installatie niet volledig wordt benut. Schaduwval of viezigheid als herfstbladeren en vogelpoep hebben een negatieve invloed op de energieopbrengst van alle zonnepanelen in het systeem.

De technologie van SolarEdge optimaliseert de opbrengst van ieder zonnepaneel afzonderlijk. Daardoor gaat, als één zonnepaneel problemen oplevert, alleen de productie van dat paneel omlaag. Volgens SolarEdge kan de stroomopbrengst tot 25 procent hoger uitvallen, zonder dat de installatie zelf verandert.

Verder geven de monitoringsystemen van het Israëlische bedrijf precies aan op welke plek er mogelijk iets mis is. Dat maakt ook het beheer en onderhoud goedkoper.

Wanneer de beursgang precies is gepland, is nog onduidelijk.

Bron: GigaOM | Foto: Brad Topar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)