20-02-2015 14:37 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse netbeheerder Enexis zet de thermostaat bij al zijn 3.000 transformatorstations lager, en verbetert de isolatie. De CO2-uitstoot vermindert zo met 8.800 ton per jaar.

De transformatorstations van Enexis distribueren de stroom voor hele woonwijken. Bedrijfszekerheid van de stations is dus essentieel. De elektrische installaties mogen niet bevriezen en ook voor het voorkomen van condens en roest is een minimale temperatuur nodig.

De netbeheerder hanteerde voorheen een ondergrens van gemiddeld 16 graden Celcius voor de gebouwen. Na onderzoek is gebleken dat met verbeterde isolatie en gerichter verwarmen een temperatuur van 12 graden voldoende is.

 

Terugverdientijd

 

In 2013 startte Enexis met de verbeteringsslag. Inmiddels zijn de besparingsmaatregelen op ruim 1.800 locaties doorgevoerd. In 2015 moeten alle 3.000 elektrisch verwarmde transformatorstations opereren volgens de nieuwe standaard.

Vanaf dan ligt het jaarlijkse stroomverbruik, voor alle stations samen, naar verwachting 19 gigawattuur lager. Dat is een besparing van € 1 mln op de rekening. Enexis verdient de aanpassingen binnen een jaar terug.

Bron: Enexis | Foto: midnightcomm, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)