24-02-2015 11:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Universiteit Aalto in Finland hebben een nieuwe elektrokatalysator ontwikkeld die geen gebruikt maakt van platina.

Het opslaan van elektrische energie nog steeds erg duur. Platina dient traditioneel als katalysator bij elektrolyse. In dit proces wordt energie opgeslagen in de vorm van chemische componenten.

Platina is erg zeldzaam en daardoor duur. In de aardkorst zit ongeveer 5 microgram platina per kilo aarde. "Ongeveer 40 procent van de materiaalkosten voor het opslaan van energie met elektrolyse komt van de elektrokatalysator", zegt onderzoekster Tanja Kallio. Vervanging van platina door een ander materiaal zou de productie van waterstof en brandstofcellen drastisch goedkoper maken.

IJzer en koolstof

De nieuwe katalysator van ijzer en koolstof is net zo efficiënt als de elektrokatalysator van platina. Het productieproces is simpel en economisch rendabel. De enige stap is het bedekken van ijzer met een laagje grafeen.

Voorlopig kan de elektrokatalysator nog niet op grote schaal geproduceerd worden. Het produceren van grafeen heeft nog ontwikkeling nodig.

Bronnen: Before It’s News, Wikipedia, Aalto University |Foto:U.S. Geological Survey via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)