24-02-2015 15:49 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse concern United Technologies Corporation steekt $ 0,8 mln in onderzoek naar composietmaterialen voor warmtewisselaars.

Warmtewisselaars van composietmaterialen zijn vele malen lichter en kleiner dan metalen warmtewisselaars. De studie, die een jaar gaat duren, moet een database opleveren van nieuwe materialen die geschikt zijn voor hoogwaardige en industriële warmtewisselaars. De database beschrijft onder meer de eigenschappen en kenmerken van de onderzochte composieten.

Die moeten op termijn de bestaande aluminium- en koperlegeringen vervangen. Dat meldt de Amerikaanse website CoolingPost. Het gaat om toepassingen in de lucht- en ruimtevaart, en in verwarming- en koelsystemen. Het geld is afkomstig van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Eigenschappen

Warmtewisselaars worden onder meer gebruikt voor het terugwinnen van warmte uit rookgassen. De composieten moeten daarom van vergelijkbare sterkte zijn, en dezelfde roestbestendige en geleidende eigenschappen hebben als metalen. In de testfase werkt het onderzoekscentrum van UTC samen met universiteiten.

Het Amerikaanse concern UTC is een van de grootste fabrikanten van vliegtuigonderdelen ter wereld en bouwt daarnaast liften en airco's.

Bron: CoolingPost | Foto: Andrew Hart, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)