25-02-2015 07:45 | Door: Willemien Groot

In de zonnige Europese regio's is zonne-energie in 2025 goedkoper dan olie en gas. De kosten voor zonnestroom zijn veel sneller gedaald dan experts hadden aangenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE), meldt de website Euractiv. De studie is uitgevoerd in opdracht van de Duitse NGO Agora Energiewende.

De kosten van zonne-energie in Centraal- en Zuid-Europa zijn in 2025 gedaald naar € 0,06 tot € 0,04 per kilowattuur. Elektriciteit uit nieuwe steenkool- en gascentrales zou tussen € 0,10 en € 0,05 per kilowattuur gaan kosten. En kernenergie € 0,11. De huidige elektriciteitsprijs van Duitse zonnecentrales is minder dan € 0,09 per kilowattuur.

Conservatieve aannames

Het Fraunhofer Institute ging bij de berekeningen uit van de meest conservatieve aannames op het gebied van technologische doorbraken voor zonne-energie. Mogelijke innovaties waardoor de elektriciteitsprijs nog sneller daalt, zijn niet meegenomen.  De onderzoekers waarschuwen wel dat door slechte regulering of hoge verzekeringspremies, de kosten voor zonnestroom in het slechtste geval met 50 procent kunnen stijgen.

Volgens de NGO Agora Energiewende versterkt het onderzoek de positie van zonne-energie, nu de energiebron aantoonbaar over tien jaar goedkoper is dan kolen en gas. Zon kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan het beleid van de Europese Unie om energie-onafhankelijk te worden van olie en gas producerende landen. Zonnestroom helpt volgens Agora de Unie bovendien aan de CO2-reductiedoelstellingen voor 2020 en 2030.

Bron: Euractiv | Foto: Activ Solar, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)