25-02-2015 07:22 | Door: Willemien Groot

De wereldwijde markt voor dunne filmtechnologie blijft groeien. Dat is het gevolg van toenemende vraag naar energie-efficiëntie en de miniaturisering van technologie.

Dunnefilmtechnologie kent een breed spectrum aan toepassingen, zoals hernieuwbare energie, coatings voor elektrische en optische kabels, micro-elektronica en halfgeleiders.

Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse consultancybureau Grand View Research. Doorbraken in halfgeleidertechnologie en de bredere acceptatie van dunnefilmzonnecellen stuwen volgens het bureau de groei. Vorig jaar voorspelde het bureau Markets and Markets al dat de markt voor dunnefilmmaterialen in 2018 een waarde bereikt van ruim $ 10 mrd.

Grote spelers op de markt zijn onder meer First Solar  en Hanergy. Dit laatste bedrijf sloot in 2014 een overeenkomst met woonwarenhuis Ikea over de levering van dunnefilmzonnepanelen. Het besluit van Ikea om zonnepanelen in zijn winkels te verkopen, leidde tot wereldwijde belangstelling voor de technologie. Hanergy bouwt een nieuwe fabriek in China om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen.

Nieuwe kansen

De industrie profiteert verder van overheidssubsidies en prikkels om meer te investeren in innovatie en verdere ontwikkeling van de markt. Dit onderzoek draagt weer bij aan nieuwe kansen. In Nederland werken verschillende kenniscentra en het bedrijfsleven samen in de ontwikkeling van dunnefilmzonnepanelen. Vooral op efficiëntie heeft de technologie nog een inhaalslag te maken.

Europa domineert de markt voor dunnefilmtoepassingen, gevolgd door Noord-Amerika en Azië. China en India zijn sterk in opkomst. Die landen hebben vooral behoefte aan materialen voor halfgeleiders en zonne-energiesystemen.

Bron: Grand View Research, Markets and Markets | Foto: Windell Oskay, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)