25-02-2015 11:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers aan de University of California hebben een goedkopere methode ontwikkeld voor de productie van biobrandstof.

De nieuwe voorbehandeling heet CELF (Co-solvent Enhanced Lignocellulosic Fractionation). CELF verhoogt het percentage suikers dat de omzetting van biomassa oplevert, met 10 procent. Daarnaast is in dit proces 90 procent minder enzym nodig. Die enzymen zetten onverteerbare plantenresten om in suikers.

Het gaat om een nieuwe voorbehandeling van lignocellulose. Dit type biomassa is in overvloed aanwezig, en is duurzaam en goedkoop. Het afvalmateriaal komt uit de landbouw en bosbouw. Lignine is een van de hoofdbestanddelen, maar belemmert de snelle omzetting in bio-ethanol. Daarvoor zijn enzymen nodig. Onder meer het Nederlandse onderzoekscentrum TNO experimenteert met verschillende cocktails. De nieuwe voorbehandeling isoleert de lignine, waardoor veel minder enzym nodig is.

 

Goedkope biobrandstof

 

Ezymen zijn erg duur. De fabricage van 3,8 liter bio-ethanol kost $ 1 aan enzym. De nieuwe methode brengt de productiekosten terug tot $0,1 per 3,8 liter ethanol. De onderzoekers zeggen dat de productie van biobrandstof hiermee 30 procent goedkoper wordt.

“De nieuwe methode heeft de potentie om van biobrandstoffen een duurzaam en economisch alternatief te maken voor op aardolie gebaseerde brandstoffen”, zegt leider van de onderzoeksgroep Charles Wyman op de website van de University of California.

 

Lignine

 

De nieuwe methode isoleert tot 90 procent lignine uit biomassa. En dit restmateriaal uit de biobrandstofindustrie is geen afval, maar is op zijn beurt ook geld waard. Lignine staat erg in de belangstelling bij bedrijven en overheden. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het gebruikt kan worden in de chemische industrie voor de productie van aromaten.

Dit maakt het CELF-proces dubbel interessant.

Bronnen: Biofueldaily, University of California Riverside, Wikipedia | Foto: zhouxuan12345678 via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)