04-03-2015 08:15 | Door: Thijs ten Brinck

Kyle Basset, promovendus aan de University of Windsor, ontwikkelde met behulp van een 3D-printer een goedkope, compacte windturbine voor ontwikkelingsgebieden.

De windturbine is ontworpen op basis van goedkope materialen, zoals buizen en zeil, die ook in afgelegen gebieden verkrijgbaar zijn. Elementen uit een 3D-printer koppelen deze materialen aan elkaar en geven de wieken hun vorm.

Veel energie levert de kleine turbine niet, maar met een spanning van 5 volt kan hij mobiele telefoons en andere apparaten met een USB-aansluiting opladen.

De Canadese PhD-student Kyle Basset ontwikkelde tijdens een verblijf in Nicaragua simpele turbines, omdat er nergens stroom voorhanden was. Uiteindelijk kwamen mensen uit naburige dorpen, kilometers verderop, naar zijn windmolens om hun zaklampen en telefoons op te laden.

 

Crowdfunding

 

Inmiddels heeft Basset het bedrijf RMRD Tech opgericht. Hiermee hoopt hij op korte termijn een Kickstarter-campagne te lanceren om de productie van de windturbines op te schalen.

Basset stuurde zijn ontwerp ook in voor de David McFadden Energy Entrepreneur Challenge. Deze maand maakt de organisatie de finalisten bekend.

Bekijk de video-inzending voor de David McFadden Energy Entrepreneur Challenge.

http://youtu.be/zIlw9rkIP30

Bron: Wind Power Engineering | Foto: epSos .de, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)