04-03-2015 12:45 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Tidal Lagoon Power heeft plannen ingediend voor een getijdencentrale van bijna 3 gigawatt geïnstalleerd vermogen. Het gaat om zes getijdenlagunes voor de kust bij Cardiff.

De plannen voor de zes nieuwe locaties gaan, net als het eerder aangekondigde Swansea Bay Tidal Lagoon project, uit van omdamde lagunes. Negentig waterkrachtturbines leveren maximaal 2.8 gigawatt hernieuwbare elektriciteit op. De centrale wekt 14 uur per dag stroom op en is erg voorspelbaar.

“Grootschalige getijdenstroominfrastructuur geeft Groot Brittannië de kans elektriciteit op te wekken uit onze enorme getijdenverschillen,” zegt Mark Sharrock, CEO van Tidal Lagoon Power, bij Bloomberg. “Dat kan tegen kosten die concurreren met fossiele en kernenergie.”

In 2018 verwachten de projectontwikkelaars een definitieve beslissing te nemen. In 2022 kunnen de getijdencentrales in gebruik zijn. Met bijna 3 gigawatt aan geïnstalleerd vermogen leveren ze dan genoeg elektriciteit voor alle Welshe huishoudens.

 

Swansea Bay

 

De nieuwe plannen zijn een uitbreiding op het Swansea Bay Tidal Lagoon project. De aanleg hiervan moet deze zomer van start gaan. Het project levert vanaf 2018 maximaal 320 megawatt. Het Nederlandse ingenieursbureau Deltares werkt nu aan de waterbouwkundige optimalisatie van de getijdencentrale.

Bekijk een filmpje over dit concept:

http://vimeo.com/60176151

Bron: Bloomberg | Foto: Citizen59, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfleven)