05-03-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe methode zuivert afvalwater en levert tegelijkertijd voldoende stroom om een accu op te laden. Vooral de olie- en gasindustrie heeft voordeel van de vinding.

In de Verenigde Staten produceert de olie- en gasindustrie per jaar 21 miljard vaten afvalwater. De zuivering is duur en moeilijk. Het water is heel zout en bevat veel organische verontreinigingen, zoals koolwaterstoffen. De Universiteit van Colorado Boulder ontwikkelde een nieuwe zuiveringsmethode die geen energie kost, maar oplevert.

 

Batterij met microben

 

De zuiveringsmethode maakt gebruik van een accu aangedreven door microben. De microben consumeren de energierijke koolwaterstoffen en generen daarmee elektrische stroom. Dat levert voldoende elektriciteit op om accu's op te laden.

De elektrische stroom haalt ook zout uit het water. De wetenschappers noemen dit Microbial Capacitive Desalination. De zoutdeeltjes vallen uiteen in positief en negatief geladen ionen. Die worden aangetrokken door de elektrodes van de accu.

 

Fracking

 

Olie- en gasbedrijven hebben voor fracking steeds meer behoefte aan water. Door onder hoge druk water in de bodem te spuiten, zijn ook moeilijk toegankelijke olie- en gasvoorraden te ontginnen. De olie-industrie kan met de nieuwe technologie vervuild water steeds opnieuw gebruiken.

Fracking is niet onomstreden. De risoco's voor de omgeving en het milieu zijn hoog. Ook zou de extra winning van olie en gas niet nodig zijn. In sommige regio's is fracking verboden.

De onderzoekers proberen aan te tonen dat de waterzuiveringsmethode economisch rendabel is. De start-up BioElectric is het bedrijf dat de techniek gaat commercialiseren.

Bronnen: University of Colorado Builder, Gizmag | Foto: Clinton Steeds via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)