06-03-2015 08:28 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf GDF Suez transformeert twee van zijn productielocaties met fossielgestookte energiecentrales tot centra voor hernieuwbare energie.

In Zwolle installeert GDF 3.500 zonnepanelen, in Nijmegen is er plaats voor 4.000 panelen. Samen leveren de installaties straks 2 megawatt. Consumenten kunnen direct op de parken inschrijven en zo het elektriciteitsverbruik vergroenen.

GDF doet met de aanleg van de zonneparken op eigen terrein ervaring op voor nog veel meer zonne-energieprojecten die de komende jaren tot stand moeten komen.

Transformatie

De energiecentrale Harculo bij Zwolle en de energiecentrale Nijmegen-West zijn bijna afgeschreven. De kolencentrale bij Nijmegen sluit volgend jaar en de productielocatie bij Zwolle, ook bekend als de IJsselcentrale, fungeerde de afgelopen jaren alleen nog als achtervang. Dankzij de zonnepanelen komt er opnieuw voor tientallen jaren elektriciteit vanaf de productielocaties.

Naast de zonnepanelen werkt GDF ook aan andere hernieuwbare toepassingen op de terreinen. In Nijmegen wordt de bouw van een biomassacentrale overwogen, ook een LNG-tankstation behoort tot de mogelijkheden aldus dagblad De Gelderlander.

Bron: GDF, De Gelderlander | Foto: Onderwijsgek, via Wikimedia