06-03-2015 09:28 | Door: Jerom van Gemert

Australië krijgt zijn eerste drijvende zonnecentrale. Doordat de zonnecentrale ligt op het water van een afvalwaterzuiveringsinstallatie is het project extra efficiënt.

De zonnecentrale wordt gebouwd door het Australische bedrijf Infratech. De zonnepanelen leveren hernieuwbare elektriciteit, maar zorgen ook voor een hogere efficiëntie van het afvalwaterzuiveringsproces.

De drijvende zonnepanelen bedekken 90 procent van het wateroppervlak. Hierdoor voorkomt de installatie waterverdamping bij 90 procent van het bedekte oppervlak. Voor een droog land als Australië is die waterbesparing esentieel.

De zonnepanelen houden het oppervlaktewater koel. Dit voorkomt de groei van blauwalgen. De bacteriën staan bekend om hun explosieve groei onder de juiste omstandigheden. Vooral in warm, stilstaand water, zoals dat van een zuiveringsinstallatie. Blauwalgen produceren gifstoffen die gevaarlijk zijn voor mensen. Gezuiverd afvalwater mag daarom geen blauwalgen bevatten.

Efficiënt

De drijvende zonnecentrale voorziet de waterzuiveringsinstallatie van elektriciteit. De installatie is zo efficiënt dat er voldoende stroom overblijft voor de nabij gelegen gemeenschap Jamestown, zegt Felicia Whiting van Infratech in een interview met de Australische zender ABC news.

De drijvende zonnepanelen zijn 57 procent efficiënter dan zonnepanelen op land. Dit komt doordat de zonnepanelen worden gekoeld door het water. Drijvende zonnecentrales worden op veel plekken gebouwd omdat ze efficiënter zijn en ruimte besparen.

Bronnen: ABC News, Reneweconomy, Wikipedia | Foto: Infratech Industries