06-03-2015 09:54 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Vandebron opent een nieuwe online marktplaats. Hier kunnen particulieren de overproductie van hun zonnepanelen tegen een goede prijs direct verkopen aan andere huishoudens.

Via het Zonnecollectief brengt Vandebron de overproductie van zonne-energie-installaties op daken van Nederlandse huishoudens gebundeld naar de markt. Deelnemers krijgen een vaste terugleververgoeding van 10,5 eurocent per kilowattuur.

“Er zijn genoeg mensen die investeren in schone energie. Daarvoor willen we een betere prijs faciliteren door simpelweg vraag en aanbod bij elkaar te brengen", zegt Remco Wilcke, mede-oprichter van Vandebron. “We willen de game changer zijn die de markt nodig heeft.”

 

Vandebron

 

Vandebron koppelt sinds de oprichting in maart 2014 individuele producenten van hernieuwbare energie direct aan afnemers van groene stroom. Waar voorheen nog enige schaalgrootte vereist was, zijn vanaf vandaag ook de allerkleinste producenten welkom op de marktplaats van Vandebron.

Volgens Wilcke produceren de meeste huishoudens maar iets te veel. En zelden genoeg voor een ander huishouden. “Door alle daken te bundelen, kunnen we andere huishoudens wel aansluiten.”

 

Salderen

 

Als gevolg van de Nederlandse salderingsregeling plaatsen de meeste huishoudens precies genoeg zonnepanelen om het eigen verbruik te dekken. Tot dat niveau mogen particulieren de stroomprijs, inclusief energiebelasting en BTW, verrekenen met aan het net teruggeleverde stroom.

Leveren huishoudens meer terug dan ze per jaar aan kilowatturen verbruiken, krijgen ze daar slechts een geringe vergoeding voor. De 10,5 cent per kilowattuur van Vandebron is aanzienlijk meer. Volgens Vandebron wordt het aantrekkelijker om meer te produceren dan een huishouden zelf .

Bron: Vandebron | Foto: Wij krijgen kippen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)