27-08-2012 14:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Science Centre Nemo zoekt met de organisatie van Energy 4 Next Generations II en partners, waaronder DuurzaamBedrijfsleven.nl, vier lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst.

Deze Enlightenmentz zijn toppers op het gebied van productdesign, innovatieve duurzame productie, stedelijk ontwerp en sociale innovatie.

De redactie van Enlightenmentz.nl speurt met DuurzaamBedrijfsleven.nl momenteel overal naar sprankelende innovaties en gaat er maximaal tien per categorie nomineren. Hulp is daarbij zeer welkom. Tot half september kan de redactie worden getipt via de site.

Begin oktober selecteert de zorgvuldig samengestelde jury vier maal drie finalisten, die ook tijdens het tweede ‘Energy4NextGenerations-congres' een belangrijke inhoudelijke rol gaan spelen. De winnaar mag zich uiteindelijk een jaar lang 'Enlightment of the Year' noemen en krijgt daarbij aandacht van de mediapartners van de organisatie.

Het congres is samen met de NEMO-bijdrage aan Museumnacht onderdeel van het Enlightenmentz-festival, 1-3 november 2012.

Duurzame keuzes hoeven niet noodzakelijk in te houden dat je inlevert op comfort, design en mogelijkheden.

Scoren

Thema van het congres is ‘Designing a sustainable future’. Duurzame keuzes hoeven niet noodzakelijk in te houden dat je inlevert op comfort, design en mogelijkheden. Nieuwe technologie kan zo worden ontworpen dat duurzame producten ook op andere vlakken goed scoren. Soms mag het zelfs iets meer kosten, omdat je er dan ook meer voor terugkrijgt. Verschillende onderzoekers en industriële bedrijven begrijpen steeds beter dat de combinatie van design en duurzaamheid straks essentieel is voor hun eigen voortbestaan.

Pitchen

Energy 4 Next generations II wil met de Enlightenmentz voorbeelden naar voren brengen, waarbij goed ontwerp van beschikbare technologie leidt tot duurzame en comfortabele oplossingen. Daarbij heeft elke dag een andere invalshoek. Op 1 november zal het om duurzame stedelijke ontwikkeling gaan, terwijl op 2 november duurzame productontwerpen met de x-factor en innovatieve industriële processen centraal staan.

Van de uiteindelijke finalisten wordt daarom gevraagd om een filmpje van 56 seconden te maken. Via verkiezingen op internet kunnen ze punten verdienen die uiteindelijk meetellen bij het bepalen van the Enlightenment of the Year per categorie. De organisatie zal de finalisten daar waar nodig ondersteunen.

Ook wordt van de finalisten gevraagd om tijdens het congres hun inzending in de inspirerende omgeving van NEMO te ‘pitchen’. Daar kunnen ook extra punten mee worden gehaald en kan het eindoordeel van de  jury worden beïnvloed. De winnaars per categorie mogen vervolgens een jaar lang het speciaal ontworpen logo van Enlightenment of the Year dragen.

In samenwerking met het hoofdstedelijk initiatief Green Metropole is er dit jaar een vijfde categorie voor een Amsterdams bedrijf of initiatief in de categorie Amsterdam Enlightenmentz. De nominaties hiervoor kunnen ook in aanmerking komen voor een finaleplaats in de andere categorieën. Finalisten hiervoor worden gekozen tijdens het Festival of Cools in Amsterdam op 10 oktober.

Potentiële Enlightenmentz zijn aan te dragen via deze link

Enlightenmentz

Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Ze zijn niet alleen duurzaam maar ook aantrekkelijk, comfortabel en intuïtief! Samen kunnen ze de groene industriële revolutie aanjagen. Er zijn verschillende soorten Enlightenmentz te benoemen, maar bij het gelijknamige festival op 1-3 november 2012 in NEMO Amsterdam draait het om Product Enlightenmentz, Process Enlightenmentz, Social Enlightenmentz en Urban Enlightenmentz.

  • Bij de Product Enlightenmentz gaat het om productontwerpen die duurzaam, mooi en bruikbaar zijn. Duurzame producten met de x-factor dus. Denk aan innovatieve hippe elektrische auto's, speciaal ontworpen PV-dakpannen en bioverpakkingen...
  • Een Process Enlightenment zorgt ervoor dat hele productieprocessen duurzamer worden gemaakt met een grote positieve impact op de mens en het milieu. Een nieuw proces dat bijvoorbeeld breed inzetbaar is en veel energie en/of water bespaart.
  • Een Social Enlightenment is een maatschappelijke innovatie die ervoor zorgt dat technologische innovaties en duurzame producten ook daadwerkelijk worden doorgevoerd. Dat vooroordelen en verharde mechanismen worden opgeruimd.
  • Een Urban Enlightenment is een concept of ontwerp voor de stedelijke omgeving die bestaande of nieuwe steden aanmerkelijk verduurzamen, zonder het leefplezier en bijvoorbeeld bereikbaarheid geweld aan te doen.
 Foto: Robert Falk