06-03-2015 15:00 | Door: Thijs ten Brinck

De Japanse autobouwer Nissan werkt met het Spaanse energiebedrijf Endesa samen aan grootschalige toepassing van vehicle-to-grid stroomuitwisseling met elektrische auto’s.

De Leaf’s en andere elektrische modellen van Nissan kunnen binnenkort niet alleen stroom afnemen bij laadpalen, maar ook weer terugleveren aan het elektriciteitsnet. Nissan werkt voor de introductie van een vehicle-to-grid, V2G, systeem samen met het Spaanse Endesa, onderdeel van de Italiaanse Enel Group.

“We zijn er van overtuigd dat deze innovatie een significante ontwikkeling voor onze klanten inluidt”, zegt Paul Willcox, directeur van Nissan Europe. “Elke elektrische Nissan kan straks helpen het elektriciteitsnet slimmer en stabieler te maken.” Met de V2G-optie kunnen Nissan’s klanten geld verdienen met hun accupakket. Zo dalen de totale kosten van het eigendom van een elektrische auto.

Voor de langere termijn ziet Nissan een centrale rol voor elektrische auto’s in de elektriciteitsinfrastructuur. Naast het terugleversysteem onderzoeken Nissan en Endesa ook mogelijkheden om afgeschreven accupakketten een tweede leven te geven als stationaire energieopslag.

Bron: Nissan | Foto: mariordo59, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)