10-03-2015 13:16 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse concern Siemens is in 2014 de belangrijkste producent van windturbines. De drie grootste leveranciers ontlopen elkaar echter nauwelijks.

Technologieconcern Siemens had vorig jaar het grootste aandeel op de markt voor windturbines. Dat meldt Recharge News op basis van cijfers van Make Consulting. Siemens nam de koppositie over van Vestas uit Denemarken, dat zakte naar plaats drie. Het Amerikaanse General Electric was in 2014 de een na grootste leverancier van windturbines.

Het marktaandeel van Siemens steeg met 3,6 procentpunt, naar 10,8 procent. General Electric en Vestas volgen op geringe afstand, met respectievelijk 10,2 en 10,1 procent. Het Chinese Goldwind staat op plaats vier, daarachter volgt het Duitse Enercon. Andere producenten volgen met een marktaandeel van 5 tot 2 procent.

Make Consulting doet zijn onderzoek op basis van op het elektriciteitsnet aangesloten windvermogen. Het marktaandeel van de turbinefabrikanten is gebaseerd op windparken die in 2014 daadwerkelijk in gebruik zijn genomen.

Bron: Recharge News, Windpower Monthly | Foto: Sam Churchill, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)